diumenge, 1 de desembre de 2013

ARXIU MIQUEL VILA I VILLAMAYOR

Una bona part de les imatges d'aquest bloc pertanyen a l'Arxiu del senyor Miquel Vila i Villamayor.
  Algunes me les va cedir ell mateix quan vaig començar a fer de mestra al poble i les altres me les ha cedit la seva família.
  Hi ha documents que em sembla important d'incloure en aquest bloc. Són personals i serveixen per a donar una millor imatge del treball seriós i constant que el senyor Miquel va realitzar per tal de recollir informació històrica del poble.
  També hi ha algun document de l'època afegit per la seva curiositat.

  Comencem amb una publicació del mes de maig de l'any 1.950 on en Miquel Vila fa una descripció general de Sant Vicenç de Castellet.

23 de maig del 1.950
Revista Castellet, número 61

1 BIOGRAFIA
2 HOMENATGES
3 CORRESPONDÈNCIA
4 DOCUMENTS
5 CURIOSITATS


1 BIOGRAFIA


  Miquel Vila i Villamayor va nàixer a Sant Vicenç de Castellet el dia 14 de maig del 1914 i morí el dia 5 de febrer del 2.005.
  Fill d'Hermínia i de Marcelí, va quedar orfe de pare de petit. La mare es va tornar a casar i en Miquel aprengué del seu padrastre l'ofici de barber al qual es va dedicar la major part de la seva vida.


  El seu avi, en Faustí Villamayor i Sarasa fou l'assistent personal del General Prim. En Faustí va néixer a Ayerbe (Osca), la seva mare treballava amb la família del General Prim i possiblement per aquest motiu el fill també hi va entrar a treballar. Cap a finals del segle XIX va venir a viure al nostre poble, on morí l'any 1928, als 85 anys d'edat.
    En Miquel Vila va destacar considerablement per la seva estima al nostre poble i per la seva fèrria voluntat de recollir i donar a conèixer la seva història. Des de ben jove (als 15 o 16 anys) va començar a publicar escrits sobre la història del poble en publicacions com el "VICENTÍ" i, posteriorment, a el "CASTELLET".
  Als 20 anys va escriure "Petit compendi de la Història i Grandeses de Sant Vicenç de Castellet".
  "Recordo que devia tenir 17 o 18 anys que, llegint un opuscle històric sobre Santpedor, escrit per mossèn Antoni Vila, em suggerí la idea d'escriure sobre Sant Vicenç de Castellet. Tot seguit, il·lusionat, vaig emprendre la tasca d'espigolar  dades, anotar i redactar, a la meva manera, el que havia de ser la meva primera obra, que fou per a mi, en no estar preparat, costosa i difícil. Però, no obstant, al cap de potser un o dos anys,, feliçment vaig poder donar-la per llesta.
  L'obra, per tal de ser assequible a les meves modestes possibilitats econòmiques i a les dels seus adquiridors, la vaig dividir en tres parts o fascicles.
  Van estar sota la cura de Salvador Florensa, fundaDor de EL VICENTÍ, i foren impresos a l'impremta manresana Ferrer i Galobart, on Salvador treballava com a impressor.
  L'Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet, presidit pel batlle, senyor Josep Bosch, després d'haver-ho jo sol·licitat, m'atorgà 200 pessetes (llavors, una respectable quantitat) com a suport per al cost de la impressió.
  El format de cada fascicle amidava 22x15 cm. i tota l'obra comptava amb 100 pègines. El preu de mercat de la primera part era de 2 ptes., la segona de 75 ctms. i la tercera de 1,5 ptes.
  Es féu una tirada  de 500 exemplars de cada fascicle. I es va posar a la venda entre 1.933 i 1.934."
                                                                                                                           Miquel Vila

  Al seu primer escrit va recollir gran part de la informació de la mateixa gent del poble. Al cap d'uns anys es va adonar que algunes coses no eren correctes, la qual cosa el preocupà molt. Així que un bon dia va decidir cremar els exemplar que li quedaven a casa per vendre.

  L'any 1.953 va editar el seu primer llibre sobre el poble i les seves contrades (llibre que va dedicar al seu fill Jordi, nascut el 6 de febrer del  1.945). A partir de l'aparició de la revista EL BRENY, es va convertir en un dels seus fidels col·laboradors.
  De la seva labor de "formigueta" recollint informació sobre fets, llocs i personatges del poble, a part dels qui vam tenir la sort de conèixer-lo, en tenim constància gràcies a la correspondència que encara es conserva entre els seus documents.
  Amb la major naturalitat es va cartejar amb personatges de l'època: arquitectes com en Puig i Cadafalch, amb l'advocat i historiador Xavier Sitjas, amb l'historiador Joquim Sarret i Arbós, amb alcaldes... Fins i tot hi ha una carta de resposta de l'Enric Borràs a qui en Miquel Vila havia convidat a venir a actuar a la nostra població.

  El seu interès per a conèixer la història el va fer travar una bona amistat amb el capellà, Valentí Santamaria, que s'encarregava de recollir i classificar el material que s'anava trobant en les excavacions que als anys 30 es van fer a Boades.
  Aquí el podem veure al costat d'una de les tines i al davant de l'exedra.

Gravat en pedra realitzat per J. Rosell.
Cedida Núria Puértolas.

Carnet del sindicat.
Arxiu Miquel Vila.

  En Miquel, republicà, catalanista, afiliat al sindicat... En acabar la guerra civil, el 10 d'agost de 1.939 va rebre una carta de l'Ajuntament convocant-lo per a parlar sobre el monument als màrtirs que volien erigir al poble.

  Era un excusa, Fou empresonat i enviat a Ceuta, a un camp de concentració (batallón disciplinario, en deien) on es tractava d'adreçar les persones ideològicament "desorientades". Allí hi va romandre tot un any.
1.936 Franco Guanya la guerra.
Carta que l'Ajuntament li va enviar a Miquel Vila.
Arxiu Miquel Vila.


Poc temps després de rebre l'anterior notificació,
Miquel Vila, com molts altres republicans
va ser enviat al que eufemísticament  nomenaven
Batallón Disciplinario (és a dir un camp de concentració).
Arxiu Miquel Vila.

"Batallón Disciplinario" de Ceuta on va romandre 1 any.
Arxiu Miquel Vila.

"Batallón Disciplinario" de Ceuta on va romandre 1 any.
Arxiu Miquel Vila.

1.941 Camp de concentració.
(Batallón disciplinario)
Arxiu Miquel Vila)

  
  Casat l'any 1942 a Els Hostalets de Pierola amb Maria Rosa Seuba Ventura, filla d'aquella població, va viure tota la seva vida al poble. Per problemes laborals va haver de tancar la barberia i entrar al tèxtil. Va treballar a la Fàbrica del Burés, de Castellbell i el Vilar, igual que la seva dona.


  També era molt aficionat a recollir fòssils. prova d'això és la gran col·lecció que hi ha a casa seva i que, el seu fill Jordi, ha ajudat a ampliar.


1.953 Edita el seu primer llibre.
Arxiu Miquel Vila.


Un home inquiet, que gaudia parlant amb la gent, gràcies a qui el nostre poble ha pogut recopilar molta informació de la seva història. El seu treball com a cronista és d'una important vàlua. Tant és així que, després de publicar amb en Pere Canal l'únic llibre que hi ha sobre la història de Sant Vicenç de Castellet, va ser guardonat amb diferents homenatges.
  Jo vaig tenir la gran sort de conèixer-lo quan vaig arribar a Sant Vicenç. Necessitava informació sobre la història del poble per poder treballar amb els nanos de l'escola i, per referències, vaig anar a parar a casa seva. Ho comento per deixar constància de la seva bona predisposició i del seu entusiasme. Van ser moltes hores al despatx de casa seva, mostrant-me fotografies, retalls d'escrits, fòssils... acompanyats d'un munt d'explicacions de fets i d'anècdotes. Va posar a la meva disposició, sense cap mena d'inconvenient, tot el material de què disposava per tal que es pogués difondre a l'escola i la canalla anés descobrint i estimant el seu poble i la seva cultura.

2 HOMENATGES
9 de desembre de 1.984

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.


 Arxiu Miquel Vila.

Fotografia anterior dedicada per Pere Vall.
Arxiu Miquel Vila.
1 de juny de 1.986 Reconeixement a la seva tasca com a historiador del poble.
AJUNTAMENT


ES POT OBRIR
Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

BIBLIOTECA


Comunicat del Breny i de la Biblioteca.
Arxiu Miquel Vila.

Carme Grauvilardell fent lliurament del llibre
Montserrat, mil anys d'art i història
de Josep de C. Laplana
amb fotografies de Lluís Casals.
Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila.

Amb en Joaquim Ferrer, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Arxiu Miquel Vila.

amb en Josep Maria Ainaud de Lasarte
Arxiu Miquel Vila.

Coral Al Vent.
Arxiu Miquel Vila.

1.986 Placa de la coral "Al Vent".
Cedida Núria Puértolas.
CENTRE EXCURSIONISTA

ES POT OBRIR
Arxiu Miquel VilaArxiu Miquel Vila

Arxiu Miquel Vila.

Arxiu Miquel Vila

1.986 placa commemorativa
del centre excursionista.
Cedida Núria Puértolas.
EL BRENY  n. 121

ES POT OBRIR

DEDICATÒRIA DE JOAN GUIU:

  "En Miquel Vila ha estat el primer santvicentí que ha furgat en el passat de Sant Vicenç per conèixer com va començar l'assentament i com es va desenvolupar  la creixença de la població. I esperonat per la seva desmesurada estima al poble, a més d'autor i promotor, va emprendre pel seu compte i risc, la publicació en fascicles del Petit Compendi de la Història i Grandeses de SAnt Vicenç de Castellet, i que, en l'epíleg del qual, pàgina 79, s'hi llegeix: perquè vull ésser, encara que sigui una sola vegada, útil al meu poble i a la meva terra, perquè desitjo apassionadament ésser estimat i merèixer de ser-ho. Són les paraules testimonials que donen fe a la seva arriscada decisió.
  Però l'esplet, la coronació d'aquesta llarga, silenciosa, humil i ferma vocació, va produir-se l'any 1.966 amb la publicació de la primera edició d'un magnífic volum de 350 pàgines titulat SANT VICENÇ DE CASTELLET DES DE L'ANTIGÜITAT FINS ALS NOSTRES DIES, escrit i recopilat conjuntament amb el senyor Pere Canal i Rius i Miquel Vila i Villamayor.
  Penso Miquel, que igual que els homes que han estimat i estimen amb tendresa,afecte i sensibilitat al poble en què la seva mare els ha infantat, ara, a la tardor de la vida, en passejar pels carrers i places de Sant Vicenç, deus sentir un efluvi que t'omple el cor de satisfacció que la teva humilitat però, no deixa traslluir a la cara.
  Pots estar satisfet, Miquel, que Sant Vicenç ho està de tu. I per això, públicament, agraeix l'esforç que desinteressadament has realitzat."

REGIÓ 7ALTRES PLAQUES DE RECONEIXEMENT:

1.986 Placa de la Comissió.
Cedida Núria Puértolas.


1.986 Placa dels Geganters.


Cedida Núria Puértolas.

1.990 INAUGURACIÓ DE LA BIBLIOTECA MIQUEL VILA A L'ESCOLA SANT VICENÇ.


1.990 Invitació inauguració
biblioteca Miquel Vila.
Arxiu Miquel Vila.                                      

1.990 Placa de l'escola Sant Vicenç.
Cedida Núria Puértolas.


3 CORRESPONDÈNCIA

1.925 carta de Joaquim Sarret i Arbós.
Arxiu Miquel Vila.

1.932 Carat d' Enric Borràs.
Arxiu Miquel Vila.


1.933 postal de Joaquim Sarret i Arbós.
Arxiu Miquel Vila.


1.933 carta de Joaquim Sarret i Arbós.
Arxiu Miquel Vila.

1.933 Carta d'Anton Vila de Santpedor.
Arxiu Miquel Vila.


1.933 Carta de Puig i Cadafalch
referent a la Torre del Breny.
Arxiu Miquel Vila.


1.934 Carta de l'alcalde republicà Josep Bosch,
mort a l'exili.
Arxiu Miquel Vila.

1.964 Carta de l'Alcalde de Reus.
Arxiu Miquel Vila.


1.967 Carta de Xavier Sitjas.
Arxiu Miquel Vila.

1.968 Carta de Xavier Sitjas
referent a l'església del Marquet.
Arxiu Miquel Vila.

1.968 Carta de Xavier Sitjas
referent al llibre de Sant Vicenç.
Arxiu Miquel Vila.

1.968 Carta de Pere Canal.
Arxiu Miquel Vila.


1.978 Agraïment de Josep Tarradellas. 
Arxiu Miquel Vila.4 DOCUMENTS:Document de 1.737

Traducció del document
feta per Aram Magrins i Gol.


Document de 1.833

Traducció del document


feta per Aram Magrins i Gol.

El dia 1 de juny de 1.931
es crea el Montepio de socorros de Sant Vicenç
Arxiu Miquel Vila.1.938 gener.
Certificat del sindicat UGT.
Arxiu Miquel Vila.


1.938 març.
Certificat del sindicat UGT.
Arxiu Miquel Vila.

1.949 Document de Miquel Canyelles.
Arxiu Miquel Vila.1.934 Carta de l'alcalde republicà Josep Bosch,
mort a l'exili.
Arxiu Miquel Vila.

Salconduit de l'any 1.942
Arxiu Miquel Vila.


5 CURIOSITATS

Arxiu Miquel Vila.

 1.960 Nadala d'en Quirí Morera i Junyent.
Arxiu Miquel Vila.


1.960 Nadala d'en Quirí Morera i Junyent.
Arxiu Miquel Vila.


1.971 Comunicat de venda del llibre.
Arxiu Miquel Vila.


1.971 Felicitació nadalenca
de Martí Santeulària.
Arxiu Miquel Vila.


1.983 Nadala de Quirí Morera.
Arxiu Miquel Vila.


ES POT OBRIR
1.991 Nadala de Quirí Morera.
Arxiu Miquel Vila.


1.994 Invitació de la Coral l'Estrella.
Arxiu Miquel Vila.


Dibuix a llapis de Quirí Morera.
Arxiu Miquel Vila.

 1.986 Carta del dibuixant Quirí Morera
i el seu acusat sentit de l'humor.
Arxiu Miquel Vila.
 1.986 Traducció de la carta.
Arxiu Miquel Vila.
2 comentaris:

  1. Enhorabona, Nuria, felicitats per la teva tasca.

    ResponElimina
  2. Hola Núria, soc en Valentí Piñot, fa molts dies que penso amb vosaltres. Però coses del temps he perdut totes les agendes i no sé com contactar. Sis plau enviem algun correu a vpinotbent@gmail.com Gràcies!!!

    ResponElimina